понедељак, 30. децембар 2013.

2013-12-30: Предлог Породичне декларације Повереништва Двери за Смед. Паланку

Данас је Повереништво Двери за Смедеревску Паланку уручило предлог ПОРОДИЧНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ која гласи
ПОРОДИЧНА ДЕКЛАРАЦИЈА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА
Имајући у виду демографско опадање, одлазак младих из нашег града и значај породице као основне ћелије друштва, Скупштина општине Смедеревске Паланке доноси
ПОРОДИЧНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ
као основни документ локалне породичне политике којим се извршна власт у Смедеревској Паланци обавезује на појачану бригу о бебама, деци и породицама уопште у нашој општини
1. Сматрамо да највећа опасност са којом се Србија и Смедеревска Паланка суочавају јесте одумирање становништва. Свака власт у Смедеревској Паланци треба да постоји са циљем да поспеши наталитет и да заштити и охрабри породице са више деце. Поздравићемо и подстицати рађање већег броја деце, вишедтне породице и здраве стилове живота, а устати против великог броја вештачких абортуса, болести зависности и гашења живота у нашим селима.
2. Позваћемо Владу Србије да се свим трудницама у Србији које не оду на труднично болаовање не ускраћује 35 % од плате, а све ћемо учинити да тих 35 % до пуне плате надокнадимо из општинског буџета ако то не буде решено на републичком нивоу.
3. Одржавање породилишта и дечије здравствене службе ставићемо у врх приоритета здрвавствене заштите, посебно сада када је општина Смедеревска Паланка преузела бригу и надлежност над Домом здравља. Појачаћемо и проширити улогу Саветодавних центара при медицинским и образовним центрима на тему заштите пепродуктивног здравља и пружања подршке трудницама приликом опредељивања за рађање новог живота, као и свих других превентивних активности у вези са актуелним проблемима деце, младих и породица уопште.
4. Учинићемо све да свако насеље у нашем граду има одговарајуће игралиште за децу, као и да деца из најсиромашнијих породица добију могућност за бесплатан вртић и бесплатно летовање и зимовање у предшколском узрасту, као и бесплатне уџбенике и превоз у школском узрасту и веће финансијске подстицаје за студирање.
5. Постараћемо се да правилник о јеловнику у вртићима и школама буде постављен по високим стандардима здраве хране без хране и пића који садрже ГМО.
6. Кроз реформу локалног пореског система и система плаћања комуналних услуга пружићемо олакшице вишедетним и презадуженим породицама, а кроз локални економски развој настојати да се пружи подршка породичним фирмама и задругама, посебно повратку младих на село, као и омогући приоритет при запошљавању самохраних родитеља и чланова у тзв. самохраним породицама – социјално најугроженијим породицама у којима ниједан члан није запослен.
7. Сређене стазе и прелази за дечија колица, као и бесплатан паркинг за породицу са бебом или троје и више деце биће нешто на чему ћемо радити у наступајућем периоду.
8. Урадићемо социјалну карту породица са више деце у Смедеревској Паланци и омогућити им низ повластица и олакшица за добијање потребних докумената на нивоу града, коришћења базена, улаз на културне садржаје и спортске манифестације и друге погодности.
9. Увешћемо свечано обележавање Дана породице сваке године, који ће ући у календар празничних догађаја у нашој општини.
Наш дугорочни циљ је повећање квалитета живота брачних параова са децом и да општина Смедеревска Паланка постане породична општина – пријатељ беба, деце и породице, град у коме ће се угодно осећати све генерације од детета у мајчиној утроби, преко младих брачних парова и вишедетних породица до старачких домаћинстава.
За праћење спровођења ових наших намера задужујемо скупштински Одбор за породицу.

У образложењу је наведено:
Зашто предлажемо Декларацију о заштити породице?
Пре свега желимо да нагласимо да наша борба за очување породице и породичних вредности нема декларативни карактер и нема за циљ узимање јефтиних политичких поена.
Дуже од деценије, Двери се, прво кроз невладин сектор, а сада на политичкој сцени, боре против потрошачко – индивидуалистичког друштвеног система који нас је довео до тога да нам је популација све старија, да су нам села све празнија а што је најтрагичније, да нас између два пописа становништва има скоро пола милиона мање.
У процесу европских интеграција у задњих 15 година извршен је веома снажан удар на породицу и породичне вредности. Смањује се улога родитеља у васпитању деце, обесмишљава се улога просветних радника, урушавају се сви ауторитети и на тај начин се стварају размажене генерације.
Истовремено, на делу је поплава вулгарности, испразне забаве оличене у ријалити телевизијским програмима, као и промоција сексуалних слобода, абортуса и самачког живота.
Ту леже узроци оваквог стања у држави и свеопште друштвене декаденције. Када се породица као основна ћелија сваког друштва систематски уништава онда мора да нам буде јасно зашто код нас бујају друштвене аномалије у виду малолетничког насиља, породичног насиља, „беле куге“тј. катастрофалног демографског стања, корупције у свим областима друштвеног живота итд.
Породична Декларација треба да представља темељни, основни документ нове породичне политике на нашем локалном нивоу. Сматрамо да нема разлога да се овај документ не усвоји без обзира на све идеолошке и сваке друге разлике међу нама, политичким опцијама у нашем граду.
Декларација о заштити породице је системски документ којим треба да се руководе многи скупштински сазиви и владајуће већине у будућности без обзира на то која је опција на власти. Верујемо да је заштита породице тема која може и мора да окупља и сабира све добронамерне снаге у Смедеревској Паланци.
До заустављања посрнућа наше породице и породичних вредности не може се доћи у кратком року. Потребан је вишегодишњи мукотрпни и предани рад да би тек обриси у процесу оздрављења породице и породичних вредности били видљиви.
Оно што је јако важно у овом тренутку јесте то да би усвајање ове Декларације представљало снажан сигнал охрабрења свим породичним људима у нашем граду а што је још важније значило би подршку младима који тек треба да оснују породицу и добију потомство.
Зато се надамо да ћете подржати овај наш предлог, и да ћемо заједничким прегнућем и усвајањем Породичне декларације ударити снажан темељ нове породичне политике на нашем локалном нивоу (верујемо да ће то учинити и друге локалне самоуправе) која ће у центар свих збивања ставити породицу без које наш народ неће успети да преживи 21. век.


С поштовањем,


Управа повереништва покрета Двери у Смедеревској Паланци
Текст пропратног писма је следећи:
30.12.2013. г.
  • Радославу Милојичићу, Председнику општине Смедеревска Паланка
  • Славољубу Ђурићу, Председнику Скупштине општине Смедеревска Паланка
  • Одборничким групама

Поштовани,

Обраћамо Вам се са захтевом да омогућите да се на следећој седници Скупштине општине Смедервска Паланка у дневни ред уврсти предлог Породичне декларације коју подноси Покрет Двери, као и усвајање исте након скупштинске расправе о стању породице и породичних вредности у нашем друштву.
Имајући у виду демографско опадање, одлазак младих из нашег града, проблеме трудница, прогресије болести зависности, социјално угрожене вишедетне породице, самохраних родитеља, проблеме младих брачних парова, старих и немоћних особа и значај породице као основне ћелије друштва, желимо да овом Декларацијом укажемо на значај породице као једине праве средине за развој здравих личности. У овом времену потпуне деструкције нашег друштва немојмо дозволити да нам све пропадне, заштитимо оно највредније, наше породице.
Такође користили би и законско право да као предлагач једне од тачака дневног реда учествујемо у скупштинској расправи на горе поменуту тему.
У прилогу:
  • Породична декларација општине Смедеревска Паланка
  • Зашто предлажемо Декларацију о заштити породице ?

С поштовањем,

Повереништво Покрета Двери у Смедеревској Паланци




Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези