уторак, 1. мај 2012.

Преносимо: Бранко Драгаш: Шта после

Шта после избора? Нову владу ће да сачека празна каса. За прва два месеца 2012. године буџетски дефицит је достигао рекордни минус од 37.239 милијарди динара. То значи да ће овим темпом до краја године нарасти преко 230 милијарди динара. Нову владу ће дочекати рекордни пад индустријске производње, поређење у фебруару у односу на фебруар прошле године бележи пад од чак 12,8 одсто. Нову владу ће дочекати јануарски пад запослености за 2,4 одсто, раст незарађених плата у јавном сектору у фебруару за 12,4 одсто, пад трговине на мало за 5,8 одсто, раст цена хране, раст стопе инфлације, пад курса динара, пад извоза, раст спољнотрговинског дефицита, дочекаће обавезе према иностранству од 5,1 милијарди евра, разорена привреда, неликвидна предузећа, презадужени грађани који не могу да врате шест милијарди евра узетих кредита, негативан БДП и армија незапослених, сиромашних и преварених грађана, чија ће очекивања бити нереална, јер је таква била и политичка кампања. 
ШТА ПОСЛЕ?
Предизборна кампања је одвратна. Прљава и лажљива. И једни и други се оптужују на исти начин. Више се на зна шта је ко и када говорио. Ни спотови им се више не разликују. Једнима спотове раде Американци, другима израелска агенција. Невероватно, боре се за гласове грађана Србије, док им спотове раде стране агенције. Нико не одговара на питање - ко плаћа те агенције? Ко плаћа кампање? Одакле новац долази? Када српска јавност буде добила тај податак, све ће нам бити јасно. Углавном, наставља се замајавање заведеног народа
Бранко Драгаш 

Наметнут је поново избор - између два зла. Треба да бирамо мање зло. Тако смо преварени већ неколико пута. Трагедија наше политичке стварности је што смо доведени у такво политичко безнађе. Ко је за то крив? Политички олош који нас двадесет две године лаже, краде и обмањује. Ко је крив што нам они то раде? Ми, грађани Србије, ми смо једини кривци.

Наш велики национални проблем је што смо - поводљиви. Видим да поново пакети иду према бирачима. Неки добијају уље, шећер, со и брашно, док неки добијају 20 евра. Толико кошта глас у Србији. Нико о овоме не говори, јер сви то раде. Поткупљују бираче. Или пакетима и новцем или лажним обећањима. Предлагао сам да се овакво понашање политичких странака кривичним законом санкцонише. Ко буде давао лажна обећања и ко буде поткупљивао бираче, да се кривично гони и да му се забрани бављење политиком и свако друго јавно деловање. То је савремени острацизам. Наравно, ниједна политичка странка то не прихвата. Политички циркус се наставља. Нема спаса Србији са оваквим политичким странкама. Наставља се наша агонија.

Политичке странке настављају да вређају интелигенцију наших грађана. Наши грађани пристају на сва малтретирања и понижавања. Наши грађани верују у предизборне лажи политичких странака. Верују поново у милијарде које долазе и верују да ће победници ових избора отворити стотине хиљада радних места. Верују грађани да ће се без великог рада, муке и одрицања некако ипак докопати бољег живота. Нажалост, то је -превара!

Подла превара! Кажем вам то јавно и отворено. Политичке странке варају грађане и обећавају им оно што није реално. Нико не сме да им саопшти праву истину. Животну истину коју грађани осећају свакога дана.Животну истину да се већина грађана свакога дана бори да преживи. Према последњим истраживањима скоро 73 одсто грађана су егзистенцијално угрожени. Избори ће се завршити и циркус ће отићи из нашег града. Остаће сиромаштво, безнађе и разочарање. Избори ће се завршити и сви главни политички актери ће бити намирени. Договори су већ постигнути. Партијски интереси су усаглашени. Коалиције припремљене. Све политичке странке ће бити добитници ових избора. Политичари ће профитирати. Само ће Србија да изгуби.

Шта после избора? Нову владу ће да сачека празна каса. За прва два месеца 2012. године буџетски дефицит је достигао рекордни минус од 37.239 милијарди динара. То значи да ће овим темпом до краја године нарасти преко 230 милијарди динара. Нову владу ће дочекати рекордни пад индустријске производње, поређење у фебруару у односу на фебруар прошле године бележи пад од чак 12,8 одсто. Нову владу ће дочекати јануарски пад запослености за 2,4 одсто, раст незарађених плата у јавном сектору у фебруару за 12,4 одсто, пад трговине на мало за 5,8 одсто, раст цена хране, раст стопе инфлације, пад курса динара, пад извоза, раст спољнотрговинског дефицита, дочекаће обавезе према иностранству од 5,1 милијарди евра, разорена привреда, неликвидна предузећа, презадужени грађани који не могу да врате шест милијарди евра узетих кредита, негативан БДП и армија незапослених, сиромашних и преварених грађана, чија ће очекивања бити нереална, јер је таква била и политичка кампања.

Предизборна обећања ће ископнити у ноћи када се буду објављивали изборни резултати. Када се буде устоличила нова влада, која ће бити компромисна влада политичких странака, она ће бити под великим притиском нереалних и тренутних очекивања грађана. Шта ће та нова влада да уради? Хоће ли се одупрети том притиску својих бирача? Неће. Хоће ли имати снаге да направи темељан заокрет у економској политици? Неће. Зашто? Из два разлога. Зато што је ширила лажна обећања у предизборном циркусу и зато што ће бити састављана од политичких дилетаната који не знају економију, али имају јаку жељу да владају и морају да намире гладна уста својих политичких следбеника.

Познавајући све политичаре данас на политичкој сцени Србије, њихове болесне сујете, уобразиље, похлепу и лењост, не можемо да очекујемо да ћемо добити ваљану владу. Притиснута нереалним обећањима грађана, који ће тражити све и одмах, нову владу ће ухватити паника. Пошто су сви друштвени и привредни потенцијали исцрпљени, нико више нема времена ништа да чека, маневарски простор нове владе готово да не постоји. Неспособни и нестручни, уплашени пред валом народног незадовољства, тек тада ће схватити да су, мада победници избора, постали жртве. Ускочили су у Титаник када је он почео да тоне и када су се поражени укрцали на мале чамце за спасавање.

Шта ће урадити нова влада? Исто оно што се данас дешава у Хрватској. Кукурику коалиција би данас изгубила изборе које је добила пре четри месеца. Грађани су разочарани лажним обећањима. Исто ће се десити и код нас. Више је него извесно да ће нова влада повући најлакше решење за њу.

Које је то најлакше решење? Па, то је бар јасно, позваће у помоћ - ММФ. Нова влада ће тражити финансијску помоћ економских убица из ММФ-а. Тада ће тек свима бити јасно зашто се ММФ повукао пре избора. Он се сада враћа на велика врата као спасилац.

Медији се неће ослободити. Нова влада ће блокирати свако критичко мишљење. Нова влада ће спроводити стари тоталитаризам. То је већ добро увежбала у предизборној кампањи. Циљ је оправдавао сва макијавелистичка средства. ММФ ће бити приказан као једино решење за наш спас. Тако ће се ММФ вратити на место злочина да уради оно што није урадио прошли пут до краја. Имаће велико покриће за свој наступ, јер је дошао на позив нове владе. Политика ММФ-а је позната. Ту се деценијама ништа не мања. ММФ ће обећати финансијску помоћ новој влади, да би се избегао банкрот државе, али ће тражити следеће: повећавање ПДВ-а, продају Комерцијалне банке, "Дунав" осигурања, "Телекома", ЕПС-а и свих јавних и јавно-комуналних предузећа, смањивање јавне потрошње, пад пензија, отпуштања из јавног сектора, смањивање буџетског дефицита, тражиће постављање својих контролора у влади, који треба да прате спровођење наметнутих мера. Нова влада ће све прихватити.

Србија ће изгубити суверенитет. Нико се више неће сећати лажних обећања о инвестицијама и запошљавању. Животни стандард из дана у дан ће падати. Социјални криминал ће разарати друштво. Политички олош и тајкуни ће наставити да се богате на распродаји преосталих ресурса. Колико може да траје такво стање? Може да траје док се не потроше паре од преостале распродаје. Те паре могу да трају годину дана од распродаје. Након тога, преварени, слуђени и опљачкани грађани Србије ће морати, хтели они то или не, да изађу на - улицу. То ће им бити једино решење. Мораће грађани да се врате изворној демократији и да сруше кулисе пропалог тоталитаризма. Тада ће преко 90 одсто сиромашних грађана тражити спас у истини. Тек тада ће заиста схватити да је Србија намерно уништена и да нема спаса док се не суочимо са реалном економијом. Тада ће схватити да морају да слушају људе који им говоре истину и који знају шта треба да се ради.

Истина је да ћемо се спасти када престане да се лаже и да се краде. Истина је да смо банкротирали. Истина је да се можемо извући знањем, радом, штедњом и стварањем победничког тима. Истина је да морамо много да радимо и да штедимо да бисмо створили претпоставке за бољу будућност наше деце. Истина је да су политичари олош и да Србија мора да се демократизује. Истина је да морамо да ослободимо оковане медије. Истина је да нови људи треба да дођу да управљају државом. Истина је да морамо срушити политички тоталитаризам и устати у одбрану републике.

Има решења, господо другови! Има решења за спас државе и нације. Има решења за спас грађана Србије. Морате се спремити за та решења. Морате бити спремни да се жртвујете за спас државе и нације. Не морамо да гинемо, али морамо себе да променимо. Морамо да, напокон, уништимо ту поводљивост, спрдање и завист. Морамо да се модернизујемо и одуховимо. На почетку смо борбе за демократију и републику. Стиже ново доба.

Припремајте се за уличне протесте и побуну. Припремајте се за социјалну револуцију. Ми сами морамо да се изборимо за себе. Ми сами морамо да успоставимо директну демократију. Великим уличним протестима грађана изборићемо се за нове демократске принципе. Није све изгубљено. Историјски талас стиже. Ништа више није исто. Следите оно што је записано. Имамо нове људе. Духовне и поштене људе који воле Србију и знају како да се спасемо. Немамо избора, морамо успети. Нову владу треба срушити на улици после сто дана. Сто дана је довољно да се покажу.


Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези