субота, 5. мај 2012.

Преносимо: Тагесцајтунг: Круна безидејне негативне кампање

Социјална беда притиска, незапосленост је 23 одсто, српски динар достиже рекордно ниске вредности. С просечном платом од око 360 евра већина једва саставља крај с крајем, милион људи живи на граници или испод границе сиромаштва. ’То су све лопови’ може се чути свуда где се говори о политици. ДС се мора прибојавати изборне апстиненције својих бирача“, пише коментатор берлинског ТАЗ-а.

„Сплеткарска тактика“ наслов је текста у Тагесцајтунгу о изборима у Србији. Неверодостојно, подељено, ружно: српској владајућој партији и њеном шефу Борису Тадићу у недељу прети пораз на изборима.
„’Гласајте за сигурну, европску будућност, гласајте за нас’, позива Борис Тадић бираче током своје кампање по Србији. Он обећава више иностраних инвестиција, нова радна места и бољи животни стандард. Али питање је да ли Тадићева обећања имају одјека у народу. Социјална беда притиска, незапосленост је 23 одсто, српски динар достиже рекордно ниске вредности. С просечном платом од око 360 евра већина једва саставља крај с крајем, милион људи живи на граници или испод границе сиромаштва. ’То су све лопови’ може се чути свуда где се говори о политици. ДС се мора прибојавати изборне апстиненције својих бирача“, пише коментатор берлинског ТАЗ-а.
„Још пре четири године Тадић је могао да стилизује изборе у једно судбоносно ‘ДА или НЕ Европи’. Тада је ДС-у ривал била ултранационалистичка Српска радикална странка (СРС) на чијем је челу Војислав Шешељ коме се у Трибуналу суди за ратне злочине. Европа је одахнула када је Тадић са танком парламентарном већином поставио проевропску владу на ноге.
Та тактика данас више не пролази. СРС је подељена, Томислав Николић је основао Српску напредну странку (СНС). Преко ноћи је променио курс, заузео се за чланство Србије у ЕУ. На таласу незадовољства, СНС је у анкетама претекао консеквентно европски опредељен ДС.
Николић има добре шансе да победи Тадића у другом изборном кругу. ‘Њима не верујте’, упозорава Тадић чија партија масовно напада Николића. Рекламни спотови показују како је Николић жестоко био против, а сада се залаже за Европу; како је окружен криминалцима и како је наводно фалсификовао диплому. ’Не играјте се вашом европском будућношћу’, гласи слоган ДС. Та странка се користи клеветама, њена изборна кампања је чисто негативна и бесадржајна. ’Србија залази у корупцију’, узвраћа Николић и обећава ’искрену, чисту земљу’. Он је напустио ратнохушкачку, националистичку реторику и игра на карту народног незадовољства.“
На крају текста аутор закључује да ни ДС ни СНС немају шансе за апсолутну већину; њима је потребан коалициони партнер. „Али ко год да дође на власт, воља за реформе се не назире међу кандидатима“, закључује ТАЗ.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези