недеља, 18. децембар 2011.

Профили странака: Демократска странка

demoktarska stranka 300x139 Demokratska stranka
Пун назив странке: Демократска Странка
Скраћени назив: ДС
Председник странке: Борис Тадић
Заменик председника: Драган Ђилас
Оснивач странке: Драгољуб Мићуновић
Датум оснивања: 3. фебруар 1990. године
Боје: плаво – жуте
Званични web сајт: http://www.ds.org.rs
Демократска странка је првобитно основана 16. фебруара 1919. године у Сарајеву, а њен први лидер је био Љубомир Давидовић. Ова странка је била веома утицајна у животу Краљевине Југославије, а на изборима је увек била у врху освојених гласова. Међутим на власти је успела да буде тек нешто мање од годину дана и то 1919. и 1924. године. 1940. Љубомир Давидовић умире, а лидер ДС-а постаје Милан Грол.
1945. године, након Другог светског рата, Комунистичка партија Југославије је забранила рад свима странкама, па је и Демократска странка тако нестала из политичког живота Југославије.
11. децембра 1989. године група интелектуалаца је одржала конференцију за новинаре на којој је најавила поновно формирање Демократске странке иако за то још није постојао законски основ. 3. фебруара 1990. године стекли су се сви услови за поновно оснивање странке, а за њеног председника је изабран Драгољуб Мићуновић. ДС учествује на првом антивладином протесту. Децембар 1990. одржавају се и први вишестраначки избори на којима ДС осваја седам мандата.
1992. године из странке иступа Војислав Коштуница који формира Демократску странку Србије.
1994. године за новог лидера странке изабран је Зоран Ђинђић.
У лето 1996. године, ДС формира коалицију заједно са СПО,ГСС и ДСС на којима учествују на савезним изборима. Коалиција “Заједно” осваја победу на локалним изборима у више градова, након чега су наступиле демонстрације на улицама Београда и других већих градова због непризнавања пораза актуелне владе. Режим је почетком 1997. под притиском запада признао победу опозицији.
У јануару 2000. године створена је коалиција Демократске опозиције Србије(ДОС) састављена од укупно 18 странака. Најаче странке у овој коалицији су биле Српски покрет обнове и Демократска странка. СПО је одлучио да напусти ту коалицију исте године, а 24. септембра кандидат ДОС Војислав Коштуница је победио на вандредним изборима за председника.
5. октобра организовани су митинзи, а народ је на силу заузео све важније државне институције и довео ДОС на власт. Ову победу је након тога потврдио и Уставни суд.
23. децембра 2000. године Демократска опозиција Србије је на изборима за Скупштину Србије освојила двотрећинску већину у парламенту, а за новог председника Владе Србије изабран је Зоран Ђинђић. У августу 2001. ДСС напушта ДОС и републичку Владу што је означило велику криту у владајућој коалицији, међутим Зоран Ђинђић је успео да сачува већину у Скупштини али и коалицију.
12. марта 2003. године председник Демократске странке и премијер Србије, Зоран Ђинђић је убијен. Главни одбор именује Зорана Живковића за новог председника странке, до избора, а он постаје и председник српске Владе.
У јесен 2003. се распада ДОС и Влада губи већину у скупштини. Демократска странка на вандредним парламентарним изборима 28. децембра наступа самостално и осваја 37 посланичких места. Међутим не улази у Владу, коју су формирали ДСС,G17+,СПО,НС и СПС.
На изборима за председника ДС, фебруара 2004. године. Борис Тадић је убедљивом већином изгласан за новог председника. На изборима за председника Србије у јуну 2004. године Борис Тадић је кандидован за председника, а у другом кругу 27. јуна успео је да победи кандидата Српске Радикалне странке Томислава Николића.
На изборима одржанима 21. јануара 2007. године, Демократска странка је учествовала у коалицији са странком Расима Љајића и освојила 64 посланичка места и 37 представника у Скупштини АП Војводине.
На изборима 2008. године ДС је заједно са G17+,СПО-ом,СДП-ом, и ЛСВ-ом у коалицији “За европску Србију” освојила 102 мандата у Скупштини Републике Србије, од чега је Демократска странка добила 64, као и 57 у Скупштини АП Војводине.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези