понедељак, 19. децембар 2011.

Профили странака: Српски покрет обнове

srpski pokret obnove spo Srpski pokret obnove

Пун назив странке: Српски покрет обнове
Скраћени назив: СПО
Председник странке: Вук Драшковић
Председник избршног одбора: Милош Жикић
Оснивач странке: Вук Драшковић
Датум оснивања: 14. марта 1990. године
Боје: црвена, плава, бела
Званични web сајт: http://www.spo.org.rs

Српски покрет обнове је национална странка десног центра, либералних, грађанских, хришћанских и демократских опредељења. СПО је за монархистички облик државног уређења.
Основан: 14. марта 1990. године у Београду, удруживањем Српске народне обнове и Српског слободарског покрета
Изборни резултати: На првим вишестраначким парламентарним изборима за Скупштину Србије после Другог светског рата, децембра 1990. СПО је добио 19 посланика. У Скупштини Србије је 250 посланика.
На парламентарним изборима децембра 1992. СПО је наступио у коалицији ДЕПОС (Демократска странка Србије и Нова демократија) која је освојила 50 посланичких места, од чега је СПО-у припало 26 посланика.
На парламентарним изборима децембра 1993. СПО је наступио у коалицији ДЕПОС (Нова демократија и Грађански савез Србије) која је добила 45 посланика, од чега је СПО-а добио 37.
На парламентарним изборима септембра 1997. године СПО је добио 45 посланика.
На парламентарним изборима децембра 2000. године СПО је добио 3,3 посто гласова и није постао парламентарна странка.
На парламентарним изборима децембра 2003. године СПО је наступио у коалицији са Новом Србијом и од 22 мандата колико је припало коалицији, СПО је освојио 13 посланичких места.
На парламентарним изборима јануара 2007. године СПО је добио 3,8 посто гласова (136.000 гласова) и није ушао у парламент.
У мају 2008. године СПО је учествовао на изборима за Народну скупштину Републике Србије у оквиру коалиције „За европску Србију“, која је освојила 38,75% гласова, а СПО-у су припала четири посланичка места.
Учешће СПО у Владама Србије: СПО је први пут дао своје представнике у Влади СР Југославије јануара 1999. године, када су СПО-у припала три министарска и једно потпредседничко место. Потпредседник Владе Вук Драшковић разрешен је априла 1999, после чега су и сви министри из СПО поднели оставке.
СПО је партиципирао у прелазној влади Србије, формираној октобра 2000. године, када је дао трећину министарских места. Ова влада је потрајала до јануара 2001. године.
Марта 2004. године СПО је у Влади Србије добио министарства за трговину, туризам и услуге, за дијаспору и за културу. Председник Странке Вук Драшковић изабран је маја исте године за министра спољних послова Србије и Црне Горе, а од маја 2006. године обављао је функцију првог министра спољних послова независне Србије. Представници СПО били су у Влади Србије до маја 2007. године. Јула 2008. године, за министра за дијаспору у Влади Србије изабран је потпредседник СПО мр Срђан Срећковић. 

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези