понедељак, 2. април 2012.

Преносимо: Да ли имамо локалну самоуправу која је у функцији заштите грађана? КО ЈЕ КОЛИКО ОДГОВОРАН И КО КОЛИКО КОШТА ГРАЂАНЕ ОВЕ ОПШТИНЕ

Предизборна кампања је у току и целисходно је да се грађани упознају са начином рада претходног сазива да би имали прилике да направе добар избор на предстојећим изборима. У том циљу преносимо једно инсајдерско саопштење у вези рада локалне самоуправе. 
Да ли имамо локалну самоуправу која је у функцији заштите грађана? 
КО ЈЕ КОЛИКО ОДГОВОРАН И КО КОЛИКО КОШТА ГРАЂАНЕ ОВЕ ОПШТИНЕ

Након 42. седнице С.О. Смед. Паланка одржане 8. јуна 2011. год. а коју су одборници опозиције напустили, председник С.О. Смед. Паланка Славољуб Ђурић у вестима на локалној телевизији изјављује како се одборници опозиције понашају неодговорно према грађанима наше општине, јер нису нашли за сходно да после три месеца не заседања присуствују на поменутој седници. Подсетивши да ти исти одборници коштају грађане, за три месеца, по 60.000,00 динара ( бруто). Коректно од њега, нема
шта. Грађани треба да знају како се понашају они које су бирали да им воде општину. Нејасно остаје зашто је, том приликом, господин Ђурић прећутао да је за ту седницу било предложено 56 тачака дневног реда и да су је одборници опозиције напустили након што је одбијен њихов предлог да се седница подели на три дела због обимности дневног реда, сматрајући да је неопходно, због важности тачака, да се о свакој тачки одлучује одговорно, уместо да се седница сведе на пуко подизање руку.

Након напуштања седнице одборника опозиције, владајућа већина је исти дневни ред од 56 тачака „претрчала“ за мање од сат и по времена (90 мин.). Рекордно. Вежбало се.

Господин Ђурић грађанима, такође, није рекао зашто се чекало три месеца на одржавање ове седнице. Ваљда је сматрао да је то тако логично, као што је, вероватно, сматрао да је логично и то да на 43. седници С.О. на којој се расправљало о платама водећих људи наше општине, не буде ни једног представника локалних медија.

Одговорно и транспарентно – нема шта.

Ко колико кошта наше грађане је очигледно.

Меморандумом ОО СРС Смед. Паланке, деветнаест одборника опозиције (што је више од једне трећине, колико је најмање предвиђено Пословником) својим потписима је упутило захтев за одржавање 43. седнице С.О. Смед. Паланка уз захтев да се за седницу благовремено доставе: извештај о раду сваког члана Општинског Већа, посебно по ресорима од периода од када су чланови, висина њихових месечних зарада, као и висина месечних зарада свих функционера општине и директора јавних предузећа.

На самом почетку захтеване седнице, ( која је одржана у законском року), председавајући је нагласио да је сходно члану 34 Пословника о раду С.О. и ова седница, као и све остале, јавна и да су позиви уредно уручени представницима локалних медија. Међутим, ни једног од њих није било БАШ и САМО на овој седници која је својим дневним редом ( на захтев 1/3 одборника) била итекако интересантна за локалну јавност. Зашто - остаће енигма, а само по себи наметнуло се питање: Шта то наши градски оци не би да представе свом бирачком телу? Свој нерад или висину накнаде коју су сами себи приписали вреднујући тај исти нерад? Вероватно и једно и друго. У „ извештају“ који су одборници добили пред ово заседање је, чак, јасно наглашено: Општинско веће Општине Смед. Паланка је као колективни орган изабрано 17. јуна 2008. год. и том приликом нису одређени ресори, односно области за које би изабрани чланови Већа били задужени с` обзиром да је Законом и Статутом то само предвиђено као могућност, али не и као обавеза.

Господо – вређате интелигенцију и свог скупштинског сазива и бирачког тела. Ако су вам задужења МОГУЋНОСТ, а не ОБАВЕЗА, како то да су вам ПРИМАЊА обавеза а не могућност? У прилог поменутог вређања интелигенције иде и чињеница да ни овог пута није достављен извештај о раду чланова Већа ( који, иначе, три године није достављан). Јасно – ако се није радило, а очигледно није, откуд извештај о раду. Оно што већ дуже време није јасно је: ЧЕМУ ТОЛИКА ПРИМАЊА ЧЛАНОВА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА АКО ЈЕ ИЗВЕСНО И ОЧИГЛЕДНО ДА НИШТА НЕ РАДЕ ?
Буџет нам се ни мало не прелива да би смо за нечије ленчарење издвајали толике паре.
Месечна примања чланова Општинског Већа:
  • Лазић Бранислав 37.474,33 динара
  • Бркић Љубиша 41.489,00 динара
  • Лазић Дејан 38.813,00 динара
  • Милојевић Урош 37.623,00 динара
  • Станојловић Радиша 42.679,00 динара
  • Опш. јавни правобранилац 56.739,00 динара
Надокнаде чланова Општинско г Већа:
  • Савић Срђан 26.943,00 динара
  • Ђорђевић Владимир 28.270,00 динара
  • Глишић Томислав 29.188,00 динара
  • Станичић Милан 25.718,00 динара
  • Радивојевић Влада 25.616,00 динара
  • Мијатовић Бранко 25.616,00 динара
Напомињемо: Иако је седница на којој су поднети извештаји о примањима чланова Општинског већа одржана 6. јула 2011. одборницима је достављен извештај о мартовским платама, иако је у априлу уследило повећање од 5,5%, које овом приликом није представљено. Није разјашњено ни откуд потреба да Веће чини оволико чланова, могло их је бити и упола мање, осим ако то не би нарушило стабилност коалиције. На све ово иде и чињеница да Скупштина Општине има председника и два потпредседника.
  • Председник С.О. Ђурић Славољуб 101.431,00 динара
  • Заменик председник а С.О. Ненад Ристић 90.268,00 динара
  • Заменик председник а С.О. Новаковић Јована 27.738,00 динара

Предсеник општине има заменика и чак три помоћника
  • Председник Општине Петровић Живко 97.475,00 динара
  • Заменик председника општине Јелић Петар 95.712,00 динара
  • Помоћник председника општине за област туризма и угоститељства Вулићевић Љубиша 96.611,00 динара
  • Помоћник председника Општине за област развоја инфраструктуре, комунално-стамбене изградње на територији општине и сарадње са надлежним министарствима Милојичић Радослав - Кена 38.912,00 динара
  • Помоћник председника Општине за област пољопривреде Јозић Добрица 93.581,00 динара
Још једном наглашамо: Ово су суме од пре априлског повећања од 5,5 % и без одборничких надокнада.
Лепо- нема шта. Али сваки, иоле нормалан грађанин ће се приупитати:Јесмо ли бирали Општинску владу или оснивали фонд за збрињавање?

Ако је ово друго, а управо тако изгледа, онда су добро збринути и то о трошку грађана чија су примања и до десет пута мања од накнада ОВИХ, сада већ добро ЗБРИНУТИХ. Највећа иронија целе ове приче је што нам та иста општинска влада ( овако богато збринута) редовно пласира причу о рецесији, економској кризи и социјалној једнакости.
Нешто се не уклапа, или смо погрешно разумели?

Напомена: Преузето из новина Српске радикалне странке број 3473 из октобра 2011. Прилажемо тај број.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези