недеља, 18. март 2012.

Предизборна кампања на локалном нивоу‎ (2. део)

У овом тексту дат је адаптирани приказ/извод из текста "Приручник за предизборну кампању" у издању Конрад Аденауер Стифтунг, 2005. Надам се да ће помоћи онима који озбиљно планирају да учествују у изборној кампањи.
У овом делу 5.6 Акције: привлачење симпатија; 5.7 Канвасинг: инфо-штанд; 5.8 Врућа фаза предизборне кампање .
5.6 Акције: привлачење симпатија

5.6.1 Манифестације нуде материјал за разговор: догађаји, акције

Са манифестацијама и акцијама у јавности представљате се као кандидат или као локални огранак, а истовремено представљате и своју странку. У оквиру акција или манифестација имате прилику да поразговарате са грађанима, да их информирајте о својој политици и да своју странку представите као симпатичну и отворену.

5.6.2 Врсте манифестација

Својим члановима, симпатизерима и циљним групама можете се обратити на различитим врстама манифестација:
  • Информативне манифестације: конференције, стручна савјетовања, берзе идеја, дискусије или талк-схоw сусрети.
  • Економски сусрети: посјете предузећима, вечери са предузетницима, разговори са представницима малих и средњих предузећа.
  • Културни догађаји: посјете, музички програм, читалачке вечери.
  • Дружења: редовни сусрети у кафићу, берзе контаката, берзе сезонских послова, бака-сервис, доручак, славља, пријеми, посјете дискотеци.
  • Интернет-акције: интернет-кафић, „интернет-дозвола" за старије.
  • Такмичења.
  • Наградне игре: лутрија, томбола.
Уколико се већи део предизборне кампање одвија преко лета, онда треба водити пре свега „мекану кампању" неће доминирати политичке дискусије у оквиру манифестација у затвореном, већ пре свега манифестације које нуде занимљив провод у слободно вријеме. У то спадају:
  • Кулинарски сусрети: излети, роштиљаде, сусрети уз кафу и колаче, вечери уз вино
  • Прославе, излети колима
  • Манифестације на тему екологије
  • Спортски догађаји: турнири у фудбалу или одбојци, заједничка планинарења и бициклистичке туре, освајање пехара.

5.6.3 Освајање симпатија: летње акције

Посебним активностима које су прилагођене најлепшем периоду у години можете допрети до бирача и у току лета. Оваквим акцијама можете пре свега да радите на освајању симпатија. Сакупили смо овде неколико приједлога за Вас – сигурно ће Вам пасти на памет још много више могућности. Све предлоге поставите на мрежу чланова.

Отворени базени

Договорите са својим младим људима одлазак на базен, на језеро, у пивницу, у биоскоп на отвореном, на ролеријаде. Тамо дијелите симпатична рекламна средства – и освојићете симпатије за своју странку.

Прослава на базену

Неке мање базене је могуће изнајмити! Распитајте се да ли је то могуће урадити у Вашем изборном региону. Организујтете летњу прославу као парти на базену.

Изненађење у парку

Организујте мали концерт изненађења Ваше странке у омиљеном парку Вашег краја у топло недељно поподне: пронађите саксофонисту, хармоникаша или виолинисту који ће за мањи хонорар одсвирати нешто. Искористите радозналост присутних и представите се као кандидат или представите свог кандидата проспектима.

Журка на распусту

Организујте славље за децу и одрасле који нису нигде отпутовали за време распуста. Поклањајте мања рекламна средства. Можда ћете придобити и неку пекару или месару као спонзора манифестације.
Пажња: За прављење роштиља или точење пића потребне су Вам посебне дозволе. На време се распитајте о томе.

Бициклијада

Истражујте своју изборну јединицу на бициклу. Позовите пријатеље и заинтересоване грађане да Вам се придруже. Одредите места за паузе и омогућите осталима да Вам се придруже на тим местима. Можда је чак могуће повезати различите термине у један заједнички догађај.
Додатне акције у опуштеној атмосфери, али које не морају обавезно да се одвијају љети, на примјер:

Џогирање

Организујте као кандидат, односно са својим кандидатом, џогирање. Својом политичком компетенцијом показаћете да сте „у форми" за свој град или своје село.

Цертификат за успешно похађање интернет-семинара

Понудите у својој страначкој канцеларији вишесатни интернет-семинар за старије. На крају полазницима поделите цертификате за успешно похађање семинара. Ову акцију повежите са информацијама о образовној политици.

Рецепти са такмичења у кувању

Сви се са чежњом сећају јела које су некада припремале наше баке или маме. Ангажујте се против конзервиране или замрзнуте хране и организујте такмичење у кувању: Ко у Вашем региону познаје најбоље традиционалне рецепте? Од свих посланих рецепата саставите и објавите кувар. Резултат можете објавити на својој интернет презентацији.

5.6.4 Посебне акције

Проверите да ли има повода за посебне акције: на пример годишњице значајних политичких догађаја, дан оснивања странке или посебно значајне политичке теме – то су све разлози за организовање посебних манифестација, славља када се ради о лепим поводима, или спомен-обележја. Такве прилике су по правилу изузетно погодне за освајање симпатија.
На пример:
Рођендански пријем
Позовите чланове, пријатеље и симпатизере своје странке на пријем када Ваша странка буде славила неки „округли“ рођендан. Поред кратког обраћања и честитања, то је могућност за многобројне контакте и разговоре.
Позовите чланове своје странке из раних година своје странке. Приче о томе како је било некада, повезане са погледом на рад у годинама које долазе, занимљиве су за чланове и госте. Из тога ће произаћи контакти и разговори.
За све предложене акција важи сљедеће:
  • Позовите представнике медија уколико манифестација вриједи!
  • Искористите сваку прилику да прикупите е-маил адресе људи са којима разговарате!
Свака адреса ће Вам олакшати комуникацију са бирачима.

5.6.5 Информативне манифестације

Политичке информативне манифестације су, наравно, нужне.
Теме су углавном очигледне: привреда и финансије, радна места или пореска политика. Ту је такође и квалитет живота. Постављају се питања: С обзиром на тешку финансијску ситуацију, шта можемо још себи да приуштимо? Где можемо тражити алтернативе?
Позовите представнике политике, привреде и удружења. Имајте храбрости да понекад позовете и некога ко другачије мисли, јер то показује отвореност и тиме освајате симпатије. Водите, међутим, рачуна о томе да представници Ваших становишта буду у већини. Ако сте добро припремљени, можете офанзивно заступати своје теме.

5.6.6 Циљне групе

До људи који до сада нису имали контакта са Вашом странком допријет ћете најлакше ако начнете тему која те људе лично погађа. Тиме се обраћате циљној групи – дакле групи људи који имају сличне интересе базиране на позиву, старости, финансијској ситуацији или полу.
На разговор о одређеним темама позовите стручњаке и оне који су директно погођени. Учините то чак и ако се мишљење те групе супротставља мишљењу Ваше странке. Саслушајте различита мишљења и немојте обећати ништа што је изван Ваше моћи.
Примјер: многе родитеље можете привући на манифестације које за тему имају политику породице / чување деце или школу / образовање.
Манифестацијама и разговорима можете показати симпатизерима своје странке колико је људи у том мјесту за Вашу странку – странка на тај начин добија „лице" и постаје „додирљива" и симпатична.
Не заборавите: циљна група којој се желите да обратити одређује време и место Ваше манифестације и акције.
Запосленим грађанима се можете обратити на путу на посао и с посла, увече или викендом.
Старији грађани и домаћице могу присуствовати и дневним манифестацијама.
Студенти су обично присутни у свом месту студирања само за вријеме трајања семестра.
Ако желите да се обратите одређеним циљним групама, може доћи до преклапања интереса са удружењима односно радним групама Ваше странке. Будите отворени за сарадњу: активности се могу много ефикасније организовати заједнички, а ви ћете деловати веродостојније ако је, на примјер, на манифестацији за омладину присутан и млади представник Ваше странке. А удружења могу помоћи са контактима у одговарајућој циљној групи.
Које циљне групе су за Вас као кандидата односно као локални огранак од значаја, посебно имајући у виду теме које су важне у Вашој предизборној кампањи? О којим циљним групама је Ваша странка до сада најмање водила рачуна?
Циљне групе за Ваше активности могу бити:
  • Запослени/незапослени
  • Предузетници/средњи слој
  • Жене
  • Старији грађани/пензионери
  • Млади људи/они који први пут гласају
  • Удружења, волонтерске групе
  • Групе у оквиру вјерских заједница
  • Здравство: пацијенти, љекари/техничари
  • Образовање: родитељи, учитељи, одгојитељи, ученици/студенти
  • Полицајци
  • Пољопривредници
  • Избеглице.

Циљне групе у циљним групама

Ове циљне групе је могуће додатно подијелити. Циљна група „жене" састоји се, на пример, од следећих групација:
  • Младе жене које се још образују
  • Самохране мајке
  • Неудате жене без деце
  • Запослене удате жене без деце
  • Запослене мајке
  • Жене са децом које немају посао
  • Домаћице са одраслом децом
  • Старије жене, итд.
Посебна пажња се у предизборној кампањи мора посветити младим бирачима и онима који први пут излазе на гласање. Међу њима можете наћи велики број присталица! Циљна група „омладина" састоји се од:
  • Ученика
  • Студената
  • Незапослених омладинаца, итд.
Осим тога, у свакој кампањи морате водити интензивне разговоре са старијим бирачима.

Адресе по циљним групама

Важно: Сакупљајте адресе особа, удружења, предузећа и институција у Вашем окружењу по циљним групама и одржавајте те податке увек актуелним. То Вам омогућава да циљано позивате госте на тематске манифестације.
Користите сваку прилику да добијете е-маил адресу Вашег саговорника! Свака адреса ће Вама и централи странке олакшати комуникацију са циљним групама!

5.6.7 Стварање оквира

И на политичким манифестацијама – дискусијама или разговорима са циљним групама – можете се прилагодити годишњем добу. На примјер, дискусију или јавни разговор можете организовати у пријатном друштву. Затим можете организовати манифестације на отвореном. Дискусије у пивници могу бити опуштеније уз повремени наступ уличних музичара.

5.7 Канвасинг: инфо-штанд
Најдиректнија могућност контакта увек ће бити инфо-штанд. Без обзира да ли се ради о инфоштанду са особљем или само о прилици за постављање питања, то је свакако најбоље место за кандидате и учеснике у предизборној кампањи и њихов разговор са грађанима. Ни на једном другом месту се мишљења не могу изразити или сазнати на директнији начин.
Карактер инфо-штандова се променио протеклих година. Због такозване политичке затворености, општег неповерења у политичке одлуке или чак због нереалних очекивања од политике када се ради о индивидуалној помоћи, многи грађани штандове више не сматрају значајним и не посећују их.

5.7.1 Акције на инфо-штанду

Инфо-штандови у данашње вријеме више ни у предизборној кампањи не представљају обавезно стециште информација. Да бисте привукли људе да стану код Вашег инфо-штанда, морате им понудити неки доживљај, ако ни због чега другог онда само како бисте разбили блокаде у успостављању контакта. Примери које наводимо у наставку могу Вам помоћи као инспирација. Шта желите да промeните?
Поставите велику таблу од плута на штанду и позовите грађанке и грађане да учествују у прикупљању идеја или у малом такмичењу: замолите их да забиљеже проблеме и да их закаче на таблу од плута – и укажите им на концепт за рјешење тог проблема који има Ваша странка.
Поклоните дио предизборне кампање
Ова акција је веома погодна за „врућу фазу" на крају предизборне кампање: држите спреман фото-апарат на штанду и сликајте се као кандидат са грађанима. Поклоните те слике грађанима, на примјер, електронском поштом, а уз то и неко од Ваших рекламних средстава.

Интервју

Набавите један барски сточић, пулт и бежични микрофон са звучницима. То је све што Вам је потребно како бисте интервјуисали свог кандидата или стручњаке о одређеним темама. Ако имате малу позорницу, читав догађај ће се боље видети. Посебне госте можете унапред најавити на табли са наведеним временом одржавања интервјуа и темом. Тако ћете пронаћи заинтересовану публику. Бежични микрофон ће омогућити и грађанима да постављају питања.

Класична услуга: чување деце

Ако се налазите на штанду суботом испред тржног центра можете да понудите родитељима да причувате њихову децу док они оду у куповину. Претходно се обавезно договорите са школованом васпитачицом како би она преузела на себе тај задатак. Водите рачуна о томе да имате на располагању ограђен простор - напољу или унутра, али свакако морају постојати јасно постављене ограде. Мора бити осигурана контрола. Како бисте забавили децу, морате имати при руци разне игрице, бојице и сл. Када родитељи поново дођу по своју децу, поклоните им на растанку неко рекламно средство за децу и информативну брошуру нпр. о политици породице Ваше странке за родитеље.

5.7.2 Тематске акције на инфо-штанду (примери)

Наш здравствени систем има будућност:

Многи људи су врло забринути када се ради о здравственом систему у будућности.
Представите концепт своје странке.
Разговор о здравственој политици можете започети ако понудите малу услугу у вези са темом здравства на штанду: тракице за мерење шећера у крви, мерач крвног притиска или информације о вежбама за опуштање. Замолите неког лекара или апотекара из странке да Вам помогне.

Радимо на нашој унутрашњој безбедности

Позовите неког стручњака за сигурносну технику на свој штанд. Он може давати савете о томе како се заштитити од криминала. Пре почетка сезоне годишњих одмора сарадници криминалистичке полиције могу да дијеле савете у вези са темом сигурност за време годишњег одмора: Како заштитити свој аутомобил од крађе у иностранству? Колико је сигуран мој стан или моја кућа? Како се можемо заштитити од џепароша? То је истовремено добар повод да се са грађанима поразговара о компетенцији Ваше странке када се ради о унутрашњој безбедности!

Нашој земљи потребна је добра економска политика

Поставите штанд у близини мјеста куда пролази доста запослених у току дана, нпр. на железничким и аутобуским станицама. Предајте им симпатично мало рекламно средство као увод у дан или на крају дана. Информишите људе о концептима странке на тему економска политика и тржиште рада помоћу летака и брошура.

5.7.3 Шта је све потребно за активности на штанду?

  • Имате ли дозволу надлежних власти?
  • Имате ли довољно људи за ту активности?
  • Да ли су термин и место на коме се штанд налази познати члановима странке?
  • Имате ли на располагању неопходну техничку опрему?
  • Да ли је штанд у складу са рекламном линијом Ваше странке?
  • Имате ли довољно информационог материјала?
  • Имате ли довољно рекламног материјала?
  • Да ли нудите још нешто (пиће, слаткише, итд.)?
 5.8 Врућа фаза предизборне кампање 

У врућој фази предизборне кампање треба оптимално искористити расположење грађана и претворити га у гласове. То ће Вам успети ако испуните два основна задатка:
  • Мобилизација чланова
  • Мобилизација бирача.

5.8.1 Мобилизација чланова

Прва значајна тачка мобилизације чланова одвија се већ на почетку припрема за предизборну кампању кроз обраћање и позивање на активну подршку у предизборној кампањи.
Остали значајни елементи мобилизације властитих чланова и присталица су манифестације странке. Њима ћете показати своју тежину и одредити расположење.
Последња значајна тачка мобилизације чланова јесте ступање у контакт са њима на крају предизборне кампање. Та мобилизација требало би да почне најкасније 14 дана пре дана избора.
  • Пренесите позитивно расположење још једном на чланове странке који до тада из разних разлога нису активно учествовали у кампањи.
  • Ставите до знања да би сви чланови сада требало још једном да поразговарају са својим пријатељима, познаницима и рођацима.
  • Ради се о шанси за изборну побједу!
  • За политику која је добра за државу!
  • Распитајте се да ли је потребно још информативног материјала као помоћ у аргументацији.
  • Сазнајте имена, адресе и евентуално бројеве телефона особа са којима треба ступити у директан контакт. Помоћници у кампањи могу им у оквиру мобилизирања бирача циљано писати или им се обратити.

5.8.2 Мобилизација бирача

Мобилизација бирача је циљ целокупне предизборне кампање. Све акције и манифестације имају за циљ да придобијете људе за своју странку и за своје изјаве и да их убедите да на дан избора гласају за Вашу странку и Ваше кандидате.
Да бисте имали што је могуће више бирача, акције убеђивања на штандовима су незамењиве. Те акције морају бити спровођене ангажовано и из увјерења на што је могуће већем броју места са великим бројем пролазника – тржни центри, самопослуге, центар града. Велика потрошња материјала се при томе не може избећи.
За циљану мобилизацију бирача, пре свега у последње четири недеље пре дана гласања, постоји читав низ могућности за ступање у лични контакт.

5.8.3 Ступање у контакт преко писма и електронске поште

Писма су добар начин за прво обраћање члановима, симпатизерима и спонзорима или за продубљивање постојећих контаката. Уз писма можете
  • Послати информациони материјал о Вашем страначком кандидату
  • Послати брошуре о политици Ваше странке Можете такођер понудити дијалог тако што ћете уз писмо послати и дописницу за одговор или можете понудити директни разговор.
  • Упутити на манифестације
  • Замолити за прилог
  • Позвати на добровољну сурадњу у предизборном тиму
  • Мотивисати за избор непосредно пре дана гласања.
Предуслови за успешан писани контакт:
  • Имате актуелне адресе или се распитујете за жељене адресе. Можете замолити чланове странке да Вам помогну око прибављања адреса.
  • Лично се обраћате људима – како у писму тако и на коверти требало би да стоји име примаоца. Не заборавите да многе људе нервира када виде да је њихово име погрешно написано. Водите зато рачуна о томе да Вам се не поткраде нека грешка у писању.
  • Коверта се изгледом истиче у односу на масу дневне поште, нпр. тиме што је адреса одштампана на начин који је уочљив или тако што је потпуно неутралан.
  • Писмо се лако чита и разумљиво је. Будите у свом писању што краћи, немојте слати више од једне и по стране текста. Јасно истакните оно што је најважније и немојте примаоца збуњивати мноштвом различитих тема.
  • Форма писма мора бити прегледна, чиста и без грешке. Апсолутно је обавезан лого странке.
  • Циљано изаберите вријеме слања писама.
  • Претходно размислите да ли желите послати само једно писмо или у току кампање желите слати више писама истим примаоцима. У складу са тим испланирајте садржаје писама.
  • Користите пост сцриптум – то је елемент који привлачи пажњу, зато у њега сместите неку важну поруку!
У зависности од својих финансијских могућности приликом слања писама имате на располагању следеће могућности:
  • Можете писма послати као информативна писма поштом или неком приватном службом.
  • Можете писма дати волонтерима да поделе по домаћинствима.
  • Можете ангажирати агенцију за маркетинг да вам напише и пошаље писма.
  • Можете писма послати електронском поштом.
Писма за циљне групе су добра могућност за први контакт. Лични контакт би био други по реду корак на путу остварења дугорочног контакта.

5.8.4 Телефонски маркетинг

Управо у „врућој фази" предизборне кампање телефон постаје врло значајан инструмент за мобилизацију чланова и бирача.
Циљ мобилизације чланова телефоном:
  • „Гласајте за нашу странку!" (минимални циљ)
  • „Учествујте на нашим манифестацијама!ļ (Наведите при томе манифестације које долазе у обзир.)
  • „Помозите нам у предизборној кампањи!" (Наведите које могућности постоје и питајте шта долази у обзир за дотичну особу.)
  • „Подржите нашу кампању прилогом!"
Циљ мобилизације бирача телефоном
„Гласајте за нас!"

Припрема

За добро организовану акцију телефонског маркетинга потребна је брижљива припрема. Многи огранци су унапред обучили свој стални телефонски тим. Уколико ипак планирате да искористите тај инструмент, а обука из временских разлога није више могућа, нудимо Вам неколико савјета:

Правна основа

Важно: Код активног телефонског маркетинга разликујемо акције у оквиру чланства и изван чланства.
У оквиру чланства су телефонске акције изјавом о приступању странци осигуране са правног аспекта.
Обраћање грађанима посредством телефона, факса или електронске поште у принципу треба бити планирано у време које неће изазвати контраефекат код грађана. На примјер треба водити рачуна да не зовете рано ујутро, у време поподневног одмора, касно увече, за вријеме верских празника и тсл. Требате имати у виду да свако „има право да у својој заштићеној правној сфери буде неометан". Не постоји изузетак за политичке странке!
Телефонирање особама које нису чланови странке је правно оправдано у случајевима када је онај кога позивате претходно дао (писмену) дозволу за то.
То је де фацто немогуће извести.
Постоји, међутим, неколико могућности за спровођење ограниченог телефонског маркетинга:
Најпре, телефонски маркетинг може бити ограничен на личне пријатеље и познанике: свако може да направи свој списак и да позове особе са списка.
Затим, може се позивати по конкретној препоруци (господин тај-и-тај нам је Вас препоручио.). Тиме би се вештачки успоставио лични контакт.
Треће, могуће је пружити могућност ономе кога желимо да позовемо да одбије позив нпр. тако што бисмо летком или дописом на лично име најавили време упућивања позива (нпр. у понедељак између 16 и 17 сати).
Важно: Не убацујте рекламе у сандучиће на којима пише „Молимо, не убацујте рекламе!" (То важи и за такозване информативне новине). Изузетак: директно лично обраћање.

Тим

Потребан Вам је довољан број људи. Ускладите план са роковима и расположивости телефонских прикључака. Распитајте се међу члановима ко би радо учествовао у овој акцији. Можда су се и чланови некада раније јавили на Ваш допис. У сваком случају, телефонирање треба да се врши у тиму, а никако од куће. Једноставније је телефонирати у тиму. Потребно је имати могућност за разговор између себе, то мотивише и олакшава посао, а то опет утиче позитивно на резултат.

Место

У канцеларијама странке често нема довољно просторних и техничких могућности за реализацију овакве акције. Питајте у средњим и малим предузећима са којима имате пријатељске односе да ли би Вам ставили на располагање канцеларије након радног времена за телефонирање.
Немојте у исту просторију ставити четворо или петоро чланова телефонског тима. То ће на позвану особу оставити утисак да је она део масовне акције, а то би било контрапродуктивно.

Вријеме

Радним даном или суботом:
09.00 – 12.00 ч
10.00 – 12.00 ч
16.00 – 19.45 ч
14.00 – 18.00 ч

Никада недељом!

  • Код телефонирања поштујте време главних дневних вести на телевизији!
  • Узмите у обзир значајне ТВ-термине као нпр. фудбалске утакмице!

Циљна група

Како би мобилизација бирача преко телефона било успјешно препоручује се да позовете себи блиске особе. Можда сте у својој општини саставили и списак симпатизера са подацима. Уколико је тај списак редовно одржаван на актуелном нивоу, он представља јако добру основу. Анализе потенцијалних бирача такође представљају добру основу за телефонску акцију.
Телефонирање по телефонском именику има мало смисла пошто постоји велика опасност да ћете мобилисати политичког противника.

Ток разговора

Код телефонирања је веома значајна нит коју провлачите кроз цели разговор. Предлоге за мобилизацију чланова и бирача као и предлог „контакт-формулара" пронаћи ћете у поглављу 6.4.

Резултат разговора

Одмах након разговора направите писмену белешку о резултату разговора. Извештај о контактима је такође веома важан! Након четвртог разговора више не знате шта је био резултат првог. Стога: одмах правите белешке.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези