понедељак, 12. март 2012.

Предизборна кампања: 1. Избор и програм

У овом тексту је дат адаптирани приказ/извод из текста "Приручник за предизборну кампању" у издању Конрад Аденауер Стифтунг, 2005. Надам се да ће помоћи онима који озбиљно планирају да учествују у изборној кампањи.

1.1 „Конкуренција никад не спава“

На почетку стоји порука

Желите да победите на изборима? Да бисте то постигли, бирач мора да зна због чега треба да гласа за Вас и баш за Вас, а не за неког другог. Морате му дакле дати добар разлог за то, што значи да Вам је потребна порука.

Конкуренција никад не спава

Остале странке се такође труде да придобију бираче. И оне шаљу своје поруке. Морате стога да анализирате какве ће бити поруке осталих и да ли бирач може да разликује Вашу поруку од порука осталих. Треба при томе да се концентришете на своје основне конкуренте.

1.1.1 Каква је ситуација у земљи/општини

Упознајте се са ситуацијом

Да бисте успешно наступили као странка, морате пре свега знати у каквој ситуацији је окружење у којем водите предизборну кампању.
  • О чему размишљају грађани који ту живе?
  • Шта их брине?
  • Какве промене су настале последњих година?
  • Да ли постоје неке специфичности у овом тренутку/у дотичном месту?

Анализа

Ова питања траже опсежну анализу. Будите искрени према себи односно према својој странци. Нема смисла представљати ствари бољим него што јесу, јер ће грађани то доживети као недостатак разумевања. Анализа мора да узме у обзир и различите специфичности државе односно општине. Постоји разлика између тога да ли водите предизборну кампању у граду или на селу. Такође је потребно да се у предизборној кампањи обратите различитим слојевима становништва.

Теме

Анализа мора бити обимна, посебно када се ради о државним изборима. При томе је најбоље почети са темама које за становништво имају највећи значај. Најчешће су то питања која се односе на економску ситуацију, животни стандард и радна места. Од тога умногоме зависи задовољство становништва. Наравно да се у најважније теме убрајају и социјална питања: какав је развој система социјалне заштите, каква се помоћ пружа породицама и старијим људима? Још једна значајна тема је образовни систем. Какав је квалитет школа и универзитета? Увек постоје и посебне теме које могу да уђу у анализу, као што су посебно значајни спољњополитички и догађаји или животна ситуација неке посебне групе становништва, рецимо избеглица.

Позитиван и активирајући опис

Запишите своју анализу за своју странку односно за тим који се бави предизборном кампањом како би читав тим имао исте предуслове за рад. Трудите се при томе да дате позитиван опис, јер људима је потребно охрабрење. Ако им све представите као потпуно црно, људи ће се осећати обесхрабрено, а ви нећете деловати атрактивно. Употребљавајте пре реч „изазови“ него „проблеми“.

1.1.2 Како је представљена Ваша странка

Почетна ситуација

Почетну ситуацију треба такође искрено анализирати.
  • Каква је позиција странке на државном нивоу?
  • Ако је била на власти: како је испунила своја обећања?
  • Шта је постигла од последњих избора до данас?
На овом месту требало би детаљно навести све што је постигнуто. Јасно је да се у време предизборне кампање посебно истичу позитивне стране. Причајте о својим успесима које су људи осетили. Ако сте били у опозицији, анализирајте свој опозициони рад.
  • Да ли сте били видљиви као странка?
  • Које су биле главне теме?
  • Које конкретне предлоге сте дали?

Способност вођења кампање и организација

Нужно је познавати властите могућности. Можемо имати најбоље идеје на свету, али ако немамо капацитета за њихово спровођење, оне су потпуно безвредне. Као прво, организација странке мора функционисати.
  • Да ли је комуникација ефикасна и омогућава ли кооперацију?
  • Да ли су одговорности јасно подељене?
  • Да ли су финансијска средства довољна?
Размишљања о овим стварима Ваш су задатак и то не треба наглашавати у овом тексту. Али способност вођења кампање у предизборној кампањи је одлучујућа и стога мора бити унапред детаљно проверена.

Стратегија

Нема битке без стратегије. Предизборна кампања представља битку, што значи да странка мора да се бори. Због тога је потребно да странка осмисли одговарајућу стратегију.
  • Како се странка представља у јавности?
  • Које теме треба да буду основне?
  • Која активност се спроводи и када?
  • Ко је главни ривал и како се странка односи према њему?
То су такође размишљања која су задатак централе странке односно предизборног тима појединих кандидата. Али у овом случају оваква значајна питања треба да уђу и у овај текст, како би чланови странке разумели и могли да подрже поступке централе странке и кандидата.

Мотивација

Посебан циљ у поступку припреме предизборне кампање мора бити мотивисање властитих чланова како би се потпуно ангажовали у кампањи. Из тих разлога овде треба навести аргументе због којих је властита странка боља алтернатива. Захваљујући опширној анализи ситуације у земљи и у странци направљена је добра основа за то.
  • Будите јасни у вези са суштином своје предизборне кампање.
  • Наметните алтернативу својим политичким противницима.
  • Изаберите своје надлежности и своје кандидате.
  • Ваши властити чланови морају бити потпуно сигурно у то да сте ви прави избор, јер само тако можете да придобијете и остале.

1.1.3 Каква је позиција осталих странака

Почетна ситуација/позиција

Морате знати ко још улази са вама у предизборну борбу. То подразумева да морате да проверите и њихове капацитете и способности. Није добро не размишљати о њима и мислити како сте у сваком случају бољи. Потребно је обавити врло детаљну анализу јачих и слабијих страна у припреми за изборе. Представите на овом месту све значајније странке и то са свим детаљима који следе.

Изборни циљ/организација

Прво на шта треба обратити пажњу јесте организација оне друге странке. Добро је направити конкретну анализу и навести и најважније личности из друге странке, јер је то добар извор информација за чланове властите странке. Довољно је навести странке које су тренутно у парламенту или које имају добре шансе да буду изабране у парламент.
  • Друго на шта треба обратити пажњу јесте изборни циљ.
  • Које су главне теме оне друге стране?
  • Какве захтеве према самима себи постављају конкуренти?

Стратегија

Остале странке ће се такође трудити да имају стратегију. При том сигурно постоје поступци који се могу очекивати. Неке странке ће можда желети свесно да се ограде од других односно од одређених садржаја. Друге ће можда давати изјаве о коалицији. За опозиционе странке може се претпоставити да ће по могућности ићи у предизборну кампању без конкретних изјава како не би било могуће везати их за неки садржај.
  • У сваком случају оно што се очекује да ће бити основне теме требало анализирати и навести, најбоље одмах, са чврстим контра-аргументима.

Биланс

Овде би требало навести досадашње резултате осталих странака. Уколико се ради о опозиционим странкама, овде је могуће барем навести њихове ставове у појединим областима политике. Значајне теме су, на пример: радна места, привредни развој, социјалне теме, порези и финансије, образовање, безбедност, спољња политика.

1.2 Програм: Желимо да будемо уверљиви

Дошао је тренутак да покажете како изгледа Ваш изборни програм.
Бирачи очекују од Вас одговоре из најзначајнијих области. Изборни програм би требало да се оријентише према Вашем генералном програмском правцу. Јасно је, наравно, да ћете за мандат који је пред вама имати конкретне планове. У једном мандату није могуће променити читав свет, већ је потребно поставити што је могуће конкретније циљеве.
Поруке морају при том да буду јасне и разумљиве. Ваши циљеви би требало да буду реалистични и да покривају области које за становништво имају апсолутни приоритет. Како бисте овде изабрали праве теме, слободно се послужите анкетама. Теме које се покажу као одлучујуће су управо оне које су у претходном делу биле предмет анализе (у нашем случају: радна места, привредни развој, социјални систем, порези и финансије, образовање, безбедност, спољња политика). Као странка која има намеру да дође на власт и да буде изабрана од стране широких слојева становништва, морате имати у себи заокружен, свеобухватан програм.

Бирачи морају да знају на чему су са Вама

За конкретну изборну борбу биће, међутим, од значаја само неке малобројне теме. Мислите на то: мање је често више! Мора се направити процена са колико тема је могуће ићи у предизборну кампању. Решења која нудите у тим областима морају бити уверљива и разумљива. Требало би се концентрирати на максимално три основне теме. Користите једноставан начин изражавања и објасните своје намере и своје предлоге решења.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези