четвртак, 12. април 2012.

Изборна платформа: НОПО - Ниједан од понуђених одговора

У жељи да грађане упознамо са изборним платформама у овом прилогу презентирамо изборну платформу политичке странке НОПО (Ниједан од понуђених одговора) која је јасно артикулисана и читљива.

Изборна платформа

На скупштини пријављених кандидата, одржаној 15. јануара у Београду, усвојен је предлог изборне платформе. Седам дана касније, Главни одбор је верификовао овај предлог.
Ако будемо обезбедили извршну власт, доленаведене послове ћемо обавити до пролећа ’13. године и тада, заједно са референдумима о придруживању Србије Европској унији и НАТО-у, заказаћемо нове парламентарне изборе, по новом изборном систему.

Болест и узрок болести

Темељ већине крупних политичких проблема са којима се суочавамо је лош политички систем.
Лоша власт и лоша опозиција у Скупштини су последице лошег изборног система и лоших правних прописа који уређују оснивање и финансирање политичких странака, изборе јавних тужилаца и судија, систематизацију рада и начин запошљавања у државној и локалној администрацији, као и руковођење јавним предузећима.
Сиромаштво, до данас незабележена незапосленост, лоша здравствена заштита и недовољан број квалификованих радника су последице скупог државног апарата, корумпиране бирократије и масовног запошљавања људи „по партијској линији“, како понижених, тако и оних без образа.
Неконтролисани криминал у политици, неравноправност и очајно стање медија су последице потчињености правосуђа вољи политичара.
Јалово заступање неозбиљно дефинисаних државних и националних интереса је последица политике вођене резултатима анкета.
Овакав, лош политички систем, одржаван је мањком активности бирача и гласањем за „мање зло“.

Темељ за изградњу здравог друштва

Пут ка решавању проблема почиње одрицањем подршке било каквом злу и организовањем већине ради удружене борбе за себе.
Други корак је јасно дефинисање заједничких циљева, уз успостављање поверења и ширење свести о вредности и домету оваквог подухвата.

Персонализовани изборни систем

Постојећи изборни систем нуди право гласа за затворене листе. Бирач нема непосредан утицај на избор појединачног посланика или распоред кандидата на листи. Тако у посланичке клупе доспевају људи које ми не познајемо и које, заправо, нисмо ми бирали.
НОПО ће предложити Закон о избору народних посланика заснован на принципу отворених изборних листа. Сваки кандидат улази у поступак рангирања стицањем најмање 2.000 гласова, као појединац.
Ако се пореде са већинским системима, отворене листе у свету имају две мане. Први велики проблем је регионални диверзитет. Друго, бирачи не могу сами да кандидују појединца. Оба проблема ћемо решити тиме што ће, по закону, 1.000 бирача моћи да кандидују независну личност, чиме ћемо добити најфинији спој већинског система и отворених листа.

Ефикасно запошљавање

Основне делатности Националне службе за запошљавање (НСЗ) су брига о незапосленима и понуда послова. На дан објављивања овог саопштења, НСЗ на Интернету нуди 35 радних места, док позната приватна предузећа, која се баве запошљавањем, оглашавају и до 1095 радних места.
Национална служба за запошљавање је претпрошле године, по извештају Уједињених нација, за своје особље и за оперативне трошкове потрошила више од шест милијарди динара. Тада највеће приватно предузеће, које се бави запошљавањем, али и другим делатностима, овакве трошкове мери десетинама милиона динара.
НОПО ће законом обавезати НСЗ да сваком правном лицу, укључујући ту и приватна предузећа за запошљавање, омогући бесплатан упис огласа за посао у јавно доступну базу података, поставити квоте за видљивост и удео у реализацији, а послодавцима ће бити доступне радне биографије свих незапослених, у сваком тренутку, и то уз заштиту личних података људи који траже посао.

Непосредно бирање општинских јавних тужилаца

Сада се Државно веће тужилаца састоји од једанаест чланова, које бирају политичари и њихови финансијери.
Већина не жели да у Србији постоје недодирљиви.
Једини начин да тужилаштво покреће поступке против политичара је да избор тужилаца зависи од свих бирача.
Зато ће НОПО предложити Закон о избору јавних тужилаца, којим ће се непосредан избор општинских јавних тужилаца пренети на бираче.

Европска унија и НАТО

Демократска пракса налаже да се свако крупно политичко питање пред бираче стави кроз референдум, и то после вишемесечне јавне расправе, у којој учествују сви релевантни друштвени и политички чиниоци.
Не улазећи у претпоставке о опредељењу према Европској унији и према НАТО-у, ми ћемо о оба питања расписати референдум, па ако су грађани недвосмислено за било који од два или оба савеза, у смеру придруживања ће се радити брзо, делотворно и без освртања. Ако су грађани против било ког или против оба савеза, држава ће штедети новац, док ће јавност бити суочавана са осталим важним питањима.

Допринос

Ако желите да предложите нову или измените постојећу ставку изборног програма, пишите нам.

Нема коментара:

Постави коментар

Да би коментар био објављен мора да буде у складу са стандардима јавне комуникације и да буде писан ћирилицом.
Хвала.

Паланка на вези - Google+ Posts

Листа блогова Паланка на вези